Istnieje szereg rozlicznych rodzajów sprzętów gastronomicznych. Opierają się one na specyfice podziału na wielorakie rodzaje urządzeń. Jest to asortyment dzielący się na urządzenia chłodnicze. Jest w tym zakresie między innymi sprzęt chłodniczy magazynowy, urządzenia chłodnicze technologiczne, stoły mroźne zwane inaczej stołami chłodniczymi. Kolejny rodzaj przedmiotów tego asortymentu to chłodnicze stoły stosowane do wytwórstwa pizzy, a także szybkozamrażacze oraz szybkoschładzacze.
Następne produkty tej kategorii zaliczane do sprzętu chłodniczego to maszyny do produkcji lodów a także kostkarki. Warto także wspomnieć o automatach i maszynach tradycyjnych do wytwórstwa lodów. Jest też szereg rozmaitych aparatów do cieplnej obróbki żywnościowej. Jeszcze inny wachlarz asortymentu to urządzenia do przyrządzania dań takie jak aparaty do smażenia, aparaty do gotowania, piekarniki, piece, kuchenki mikrofalowe oraz trzony kuchenne. Dodatkowo wydziela się także maszyny do mycia naczyń w tym tunelowe oraz o działaniu okresowym. Jeszcze co innego to szafy i regały a także stoły technologiczne i zlewozmywakowe.
Jeszcze co innego to maszyny do obierania warzyw korzeniowych a także kutry, piły do cięcia mięsa i kości oraz miksery, krajalnice i maszyny stosowane do wyrabiania rozmaitych rodzajów ciast.